П`ятниця, 26.04.2024, 00:35
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2016 » Березень » 14 » День нирки
    10:12
    День нирки
    10 березня 2016 року –
    Всесвітній день нирки.
    З 2006 року у всьому світі в другий четвер березня за ініціативи Всесвітнього товариства нефрології (ISN) та Міжнародної федерації ниркових фундацій (IFKF) офіційно відзначається Всесвітній день нирки.
    Цей день проводиться з метою підвищення обізнаності політиків, лікарів, громадських діячів і населення в цілому про функції нирок, хвороби, пов'язані з порушеннями їх роботі, а також про профілактику і лікування цих захворювань. Останніми роками до співтовариства нефрологів приєдналися і інші медичні працівники, розуміючи необхідність підвищення обізнаності про захворювання нирок серед лікарів, і важливість проведення кампанії по інформуванню громадськості про проблему хвороб нирок.
    У 2016 році Всесвітній день нирки проводиться під девізом "Хвороби нирок і діти. Дійте раніше, щоб зменшити поширеність захворювань нирок".
    Кампанія покликана привернути уваги до проблеми покращення доступності діагностики і лікування хвороб нирок у дітей. Від народження до 4 років провідними причинами розвитку ниркової патології є вроджені дефекти (наприклад, народження дитини з єдиною ниркою або з аномальною структурою нирок і сечовивідних шляхів) і спадкові захворювання (наприклад, полікістоз нирок).
     

    Головна функція нирок – звільнення організму від продуктів обміну речовин і, в першу чергу, азотистих продуктів обміну білків. У зв’язку з цим у нирках постійно триває процес клубочкової фільтрації – розчинені в плазмі крові молекули різних речовин фільтруються і утворюють первинну сечу, в яку зазвичай не потрапляють білки плазми крові. У ниркових канальцях первинна сеча піддається реабсорбції, тобто у кров повертається вода та необхідні організму речовини. Таким чином утворюється більш концентрована вторинна сеча, яка і виводиться з організму.
    Проте під дією підвищеного тиску, токсичних речовин або аутоімунних процесів проникність мембран може порушуватися, і в сечу потрапляють білки плазми крові (так званий, «білок в сечі»), що свідчить про запалення ниркових клубочків. Поступово мембрани втрачають здатність вибіркової фільтрації, вода і солі затримуються в організмі, обумовлюючи типові ниркові набряки. Азотисті речовини можуть накопичуватися в крові, спричиняти токсичну дію, характерну для ниркової недостатності. Такі процеси характерні для хворих на цукровий діабет і, особливо для тих, хто палить. Куріння викликає підвищення артеріального тиску, звуження кровоносних судин. У нирках це призводить до спротиву кровотоку і зниженню ниркової фільтрації на 15%. Утворюється замкнене коло. З одного боку, куріння сприяє розвитку цукрового діабету другого типу, а з іншого, є фактором ризику розвитку нефропатії у таких хворих. Куріння особливо шкідливо впливає на нирки людей старшого віку з підвищеним артеріальним тиском.
    Широко розповсюдженим вбивцею нирок також є алкоголь. Велику роль відіграє тип напою та кількість випитого за один раз. Ствердження про користь пива є однією з обставин, що сприяють збільшенню його вживання людьми всіх вікових категорій. Проте свою пагубну дію у пиві спричиняє спирт, а також важкі метали – кобальт, кадмій, свинець, ртуть, мідь, цинк. Кадмій, як добавка для збереження піни, викликає явище гострого отруєння, а при постійному надходженні – хронічного отруєння. Солі кадмію вражають нирки і серце, пригнічують передачу нервових імпульсів, сперматогенез, вироблення чоловічих статевих гормонів, інсуліну.
    Нормальна робота нирок важлива для здоров’я людей в похилому віці. Розуміння тонких механізмів роботи власного організму має підштовхнути людей до здорової поведінки і свідомої профілактики порушень здоров’я. Для цього лікарі рекомендують не нехтувати власним здоров’ям та завчасно проходити тести для визначення функції нирок: аналіз сечі та аналіз крові на креатинин з розрахунком швидкості клубочкової фільтрації.

     
    Переглядів: 525 | Додав: Neyton | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: