Щорічно 7 квітня, за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в усіх країнах світу відзначається Всесвітній день здоров’я. Мета цього заходу - привернути увагу до основних проблем охорони здоров’я, що постають перед міжнародною спільнотою, кожною державою, містом та громадянином. Для проведення Всесвітнього дня здоров’я ВООЗ щорічно обирає нову тему, яка стосується основних проблем громадського здоров’я у всьому світі.
Цього року Всесвітній день здоров'я присвячений безпеці харчових продуктів та пройде під девізом "Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними".
Від вживання небезпечних харчових продуктів у світі гине щорічно приблизно 2 мільйони чоловік, головним чином – це діти. Патогенні бактерії, віруси, паразити або хімічні речовини, що містяться в їжі, є причиною більше 200 захворювань, від діареї до раку. Безпека харчових продуктів - це спільна відповідальність. Вона має бути забезпечена на протязі всього ланцюга виробництва харчових продуктів, починаючи від фермерів і виробників і закінчуючи продавцями і споживачами.
Загрози для харчових продуктів можуть виникати на усіх етапах харчового ланцюга, і тому для того, щоб населення могло отримувати безпечну їжу, важливо, щоб такі галузі, як охорона здоров'я, сільське господарство, транспорт,охорона довкілля, рибне господарство, громадське харчування і харчова промисловість, а також громадянське суспільство і споживачі тісно співпрацювали між собою.
Не менш важливо і те, щоб самі споживачі знали і виконували основні вимоги до гігієни харчових продуктів і правила безпечного поводження з їжею.