П`ятниця, 26.04.2024, 01:18
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2016 » Березень » 25 » Місячник боротьби з туберкульозом
    13:30
    Місячник боротьби з туберкульозом

    Обережно: Туберкульоз!


    Туберкульоз – це серйозне інфекційне захворювання, яке викликають мікобактерії, відомі під назвою палички Коха. Коли хворий на туберкульоз кашляє, палички Коха потрапляють у навколишнє повітря, яке вдихають оточуючі. Це може викликати захворювання.
    Туберкульоз може мати небезпечні наслідки для Вас та оточуючих.


    НАСКІЛЬКИ АКТУАЛЬНИМ Є ТУБЕРКУЛЬОЗ В НАШ ЧАС У СВІТІ?

    Туб1
    В усьому світі туберкульоз залишається однією із важливих медико-соціальних проблем. На початку XXI століття експерти Всесвітньої організації охорони здоров‘я змушені були визнати, що це захворювання несе загрозу не тільки для окремих країн, але й для всього людства.
    Щорічно у 8 -10 мільйонів людей інфікованість мікобактерією спричиняю захворювання туберкульозом, причому 75% хворих складають особи працездатного віку. У 2009 році держави – члени Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з глибокою занепокоєністю відзначили, що загрозу для глобальної  безпеки в галузі охорони здоров’я становить туберкульоз із стійкістю до протитуберкульозних препаратів.
    В здоровому організмі імунна система ослаблена внаслідок захворювань (ВІЛ – інфекція, анемія, цукровий діабет та інші), стресів, недостатнього харчування, форм поведінки ( зловживання алкоголем тютюнопаління, вживання наркотиків) – людина може захворіти на туберкульоз.

    НАЙПОШИРЕНІШІ СИМПТОМИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
    • Кашель, що триває 2 тижні і більше.
    • Підвищена температура тіла протягом 7 днів і більше.
    • Задишка, в тому числі і при незначному фізичному навантаженні.
    • Втрата апетиту, постійна втомленість.
    • Безпричинна втрата ваги.
    • Підвищене потовиділення, особливо вночі.
    • Домішки крові в мокроті при кашлі (кровохаркання).
    • Болі в грудній клітці.
    ЧОМУ НЕ ВСІ ЛЮДИ ХВОРІЮТЬ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ?
    Заразитися туберкульозом ще не означає занедужати. Ймовірність захворіти активним туберкульозом у здорової людини, що отримала паличку Коха, складає близько 5% (серед 100 інфікованих протягом життя хворіє 5). У більшості людей, інфікованих мікобактеріями, туберкульоз не розвивається. Єдиним свідченням наявності туберкульозної палички в організмі в цих практично здорових людей є позитивні туберкульозні шкірні проби. У виникненні захворювання в інфікованої туберкульозом людини відіграють роль два фактори: кількість мікобактерій, що потрапили в організм, а також стан захисних сил організму. Кількість мікобактерій залежить від близькості контакту з хворим туберкульозом і масивності наявного в нього бактеріовиділення.
                    На стан захисних сил організму впливає цілий ряд факторів. Існують вагомі докази того, що голодування чи недостатність харчування знижують опірність організму. «Сита людина туберкульозом не хворіє», - говорять у народі. Паління тютюну і вживання алкоголю значно знижують захисні сили організму; такий же вплив спричиняють певні медикаменти, що їх застосовують при  лікуванні деяких захворювань (протипухлинні, гормональні, імунопригнічуючі).
                    До туберкульозу особливо чутливі ВІЛ – інфіковані (серед 100 ВІЛ – позитивних, що інфікувались мікобактерією, 5 захворюють протягом 1 року!). високі ризики мають хворі цукровим діабетом, хворобами органів дихання, психічними захворюваннями, виразковою хворобою шлунка та 12- палої кишки й інші. Стрес і депресія негативно впливають на стан імунної системи, і відносяться до факторів ризику розвитку туберкульозу.

    ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ АБО ВАШІ РІДНІ ПОМІТИЛИ СИМПТОМИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ?
    Необхідно якомога швидше проконсультуватись у сімейного лікаря або лікаря – терапевта! Не намагайтеся займатися самолікуванням, воно не буде ефективним. Не втрачайте дорогоцінний час. Потурбуйтесь про себе та своїх близьких.

    ЯК ЛІКУЮТЬ ТУБЕРКУЛЬОЗ?

    туб2
    Лікування хворого туберкульозом повинно бути:
    • Раннім: має розпочинатись відразу після виявлення захворювання.
    • Безперервним: перерви у лікуванні збільшують ризик прогресування та хронізації туб процесу, фатальних наслідків у рази.
    • Тривалим: стандартний курс неускладненого випадку туберкульозу триває не менше 6 місяців, середньої важкості – до 12 місяців. Випадки із стійкістю до протитуберкульозних препаратів лікуються протягом 20 місяців і більше.
    • Контрольованим: під безпосереднім контролем медичного працівника або волонтера.
    • Етапний: перший етап – інтенсивна фаза. Його метою є зменшення кількості мікобактерій туберкульозу і пригнічення їхнього розмноження. Другий етап – підтримуюча фаза для закріплення досягнутих результатів, досягнення стійкого клінічного ефекту лікування. Не обов’язково  весь період лікування проводити в стаціонарі. Можна лікуватися амбулаторно після припинення бактеріовиділення.
    • Комбінованим: у лікуванні обов’язково використовують комбінацію протитуберкульозних засобів. В інтенсивній фазі призначають одночасно не менше 4 протитуберкульозних препаратів, в підтримуючій – не менше двох.
    • Комплексним: крім антимікобактеріальної терапії, використовують медикаменти, що усувають побічні дії  хіміопрепаратів; при потребі застосовують різноманітні фізіотерапевтичні  процедури, дихальну гімнастику тощо. Хворий має вести здоровий спосіб життя, не порушувати лікувальний режим і повноцінно харчуватись.
    ЧИ МОЖЛИВЕ ПОВНЕ ВИДУЖАННЯ ХВОРИХ?
    В наш час доступні ефективні ліки, які проводяться до швидкого одужання, зменшують ймовірність зараження інших пацієнтів та виліковують 85% - 95% пацієнтів.
    Після 2-х місяців лікування хворий відчуває себе краще. Проте на цій стадії пацієнт ще не вилікуваний. Захворювання знову починає прогресувати, якщо припинити лікування. Лікування потрібно продовжувати щонайменше 6 місяців. Повне виліковування від туберкульозу настає в середньому через 1-2 роки після початку хіміотерапії.  У хворих з обмеженими формами захворювання, чутливими до основних туберкульозних препаратів, вилікування наступає раніше. При відсутності лікування за 5 років гинуть 50% хворих туберкульозом, у 25% нелікований туберкульоз приймає хронічний, неухильно прогресуючий перебіг з наступним фатальним наслідком.
    Будь  яка людина може заразитися туберкульозом де завгодно: вдома, у гостях, на роботі. Основним джерелом інфекції є хворі легеневою формою туберкульозу, що кашляють та виділяють з мокротинням збудника хвороби. Особливо великому ризику зараження туберкульозом піддаються люди, які тривалий час знаходяться в контакті з хворим у погано повітрю вальному приміщенні: у лікарняній палаті чи в колі сім’ї, в тюремній камері, армійській казармі.

    У вас чи у Ваших близьких запідозрили туберкульоз?
    Звертайтеся до лікаря!
    Не намагайтеся займатися самолікуванням!
    Не втрачайте час, потурбуйтесь про себе і своїх близьких.
    Лікування в ранній стадії допоможе уникнути небезпечних
    ускладнень та збільшити шанси на повне одужання.


    Для перегляду представлене відео.

     
    Переглядів: 578 | Додав: Neyton | Рейтинг: 5.0/1
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: