П`ятниця, 29.03.2024, 09:07
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2015 » Лютий » 11 » Поради лікаря, які допоможуть знизити ризик онкозахворювань
    09:29
    Поради лікаря, які допоможуть знизити ризик онкозахворювань
    Запобігання онкозахворюваннямЗлоякісні новоутворення є однією з найнебезпечніших медико-біологічних і соціально-економічних проблем. Захворюваність і смертність від раку постійно зростають у зв’язку з несприятливою екологічною ситуацією та значним старінням населення.
    Рак – злоякісна пухлина. При цьому захворюванні на шкірі, слизових оболонках або в органах людини починається безперервний поділ епітеліальних клітин. Пухлина швидко збільшується у різних напрямках до значних розмірів, вражаючи здорову тканину органа. Продукти розпаду пухлини всмоктуються у кров, поступово отруюючи і виснажуючи організм.
    Як виникає рак?
    Він виникає в осіб обох статей різного віку. Причини захворювання можуть бути різними. Захворювання розвивається приховано, здебільшого без болю, без підвищення температури; різні за будовою злоякісні пухлини можуть виникати у різних органах і тканинах. Вилікувавши первинну пухлину, іноді не вдається запобігти поділові занесених віддалених клітин (так званих метастазів). Будь-яке хронічне запальне захворювання саме не переходить у рак, але підсилює вплив тих пухлинотворних речовин, які потрапляють до організму ззовні або утворюються за несприятливих умов у самому організмі. Особливо небезпечними чинниками при наявності тривалого хронічного захворювання дихальних шляхів є тютюновий дим, забруднене повітря. Однак вчені поки що не можуть дати вичерпну відповідь на питання про причини виникнення онкозахворювань.
    Які умови сприяють виникненню раку?
    Відомо чимало прикладів, які свідчать про дію різних зовнішніх чинників (хімічних, фізичних, біологічних) на виникнення різних злоякісних пухлин у тварин і людини. Ці чинники отримали назву канцерогенних, тобто породжуючих рак. Виникнення пухлин залежить від їхньої кількості і тривалості діяння. Однак важливо пам’ятати, що пухлини у людини можуть бути викликані рентгенівським промінням, різними радіактивними препаратами, а також дією ультрафіолетового проміння; а у тварин – вірусами.
    Які симптоми можуть свідчити про початок онкозахворювання?
    Хвороба підступна тим, що від початку свого виникнення протікає без симптомів, непомітно для людини. Ті ж симптоми, які з’являються з початку захворювання, не настільки значні, щоб хворий одразу звернув на них увагу. В більшості випадків людина не відчуває болю, однак це є головним симптомом, який повинен привести її до лікаря. Інші початкові симптоми – незначні виділення, втома, зміна апетиту, невеликий хронічний кашель, блідість шкіри обличчя, які не особливо турбують хворих. Не підозрюючи поганого, вони з ними спокійно “миряться”, задавнюючи тим самим хворобу. Тому важливо, щоб кожна людина, навіть та, яка вважає себе цілком здоровою, усвідомила необхідність, хоча б один раз на рік приходити до лікаря на обстеження.
    Які чинники сприяють розвиткові онкозахворювань?
    • Неправильне харчування – частка цього чинника становить 30-35 %. Найнебезпечнішими є продукти з великою кількістю ненасичених жирних кислот – сало, жирне м’ясо, жир, висококонцентроване молоко, вершки, сметана.
    • Куріння. Його частка серед причин появи раку – 30-32 %. Це найхарактерніший чинник виникнення раку дихальних шляхів.
    • Вірусна інфекція перебуває на третьому місці серед причин пухлинного процесу – 10 %.
    • Виробничі канцерогени, довкілля. Частка цього чинника 6 %. Канцерогенними токсинами є нітрозолосполуки, миш’як, азбест, парафін, анілін, поліхлорвініл. Небезпечним є кількаразове смаження на одній і тій же олії, а також вживання копченостей.
    • Алкоголь. Його частка – 3-4 %. Надлишкове вживання алкоголю спричиняє гепатит, цироз печінки, виразку шлунка, психічні розлади. Алкоголь виснажує захисні функції організму, тому у разі виникнення злоякісного процесу на клітковому рівні організм не в змозі чинити опір хворобі.
    • Спадковість. Цьому чиннику належить 2 %.
    • Ультрафіолетове іонізуюче опромінення є причиною 1 % онкозахворювань. Погіршення екології, зміни товщини атмосфери стають наслідком зростання ультрафіолетового випромінення. Тому варто пам’ятати про шкідливість засмагання в період найбільшої сонячної активності – з 11 до 17 години. Іонізуюче випромінення спостерігається на територіях, де розташовані уранові копальні, при аваріях на атомних електростанціях або під час випробування атомної зброї.
    Як запобігти злоякісним пухлинам?
    Видатний вчений О. Богомолець вважав, що рак не може виникнути у здоровому організмі. Тому боротьба проти раку – це боротьба за здоровий організм, а для цього необхідно:
    • Відмовитись від шкідливих звичок куріння, вживання алкоголю тощо.
    • Більше споживати овочів та фруктів. Підвищувати фізичну активність. Обмежити споживання тваринних жирів.
    • Уникати негативного впливу виробничих канцерогенів.
    • Негайно звернутися до лікаря при виявленні виразки у ротовій порожнині, змін у стані родимки, появі на шкірі вузла, який зростає, ущільнення у грудних залозах, змін у формі соска чи виділень з нього.
    • Звертатися до лікаря при появі постійного кашлю, захриплості голосу, мінівипорожнень чи сечовипускання.
    • Регулярно робити мазки з шийки матки для цитологічного аналізу, обстежувати молочні залози у лікаря, проводити їхнє самообстеження. А після 50 років регулярно робити мамографію.
    • Уникати підвищеного сонячного опромінення.
    Дотримання цих порад дозволить на 80 % зменшити ризик онкозахворювання.
    Матеріл взято з сайту http://www.rouoz.gov.ua/health/prevention/?sid=35
    Переглядів: 480 | Додав: Eclipse | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: