Четвер, 28.03.2024, 21:28
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2014 » Травень » 30 » Всесвітній день боротьби з палінням
    14:57
    Всесвітній день боротьби з палінням

    Зробіть вибір на користь здоров’я

    Усі форми вживання тютюну, включаючи куріння сигарет, сигар, трубок, жувального чи нюхального тютюну, а також дія на некурців продуктів згорання тютюну (пасивне куріння) значною мірою впливають на захворюваність і передчасну смертність, спричинену більше ніж 20 різними хворобами.
    У 20-м столітті тютюн став причиною 100 мільйонів випадків смерті. При збереженні нинішніх тенденцій в 21-м столітті через нього помре до одного мільярда чоловік.
    Якщо не вжити заходи, до 2030 року число випадків смерті, пов'язаних з тютюном, перевищить вісім мільйонів в рік. Більше 80% з цих випадків смерті стануться в країнах з низьким і середнім рівнем доходу.
    Першим з учених, хто зміг виявити вплив тютюну на здоров'я  був британський натураліст Джон Хілл. У 1761 році в своїй праці "Аргументи проти вільного використання нюхального тютюну" вказав на те, що нюхання тютюну викликає утворення ракових пухлин в носоглотці.
    У наш час основне захворювання, пов'язане з тютюном, теж відноситься до онкології - це рак легенів. Його епідемія почалася в XX столітті.
    Пізніші дослідження показали і зв'язок паління з інфарктом міокарду, і те, що паління в середньому забирає 10 років життя людини, і що більше половини курців помирають від пов'язаних з їх звичкою хвороб.
    Отруйність нікотину відчув кожний, хто взяв у рот першу в житті сигарету. Ніхто не може докурити першої сигарети до кінця. Цьому заважають запаморочення й нудота, а часом і ще неприємніші відчуття, такі як інтенсивне слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання, пронос. У тяжких випадках людина непритомніє. Поступово організм пристосовується до нікотину і куріння не викликає таких неприємних відчуттів. Хоча отруєння організму триває, але довго воно ніяк не виявляється.
    Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. До складу тютюнового диму близько 30 отруйних речовин: аміак, синильна кислота, чадний газ та ін.
    Усвідомлення того, що паління - смертельна звичка, призвело до поступового обмеження паління в розвинених країнах. У 2003 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ)  розробила спеціальний документ - Рамкову конвенцію по боротьбі проти тютюну.
    Це перший міжнародний юридичний документ, спрямований на скорочення споживання тютюну і смертності від паління. Він зобов'язує країни-учасниці конвенції застосовувати певні кроки в цьому напрямі: підвищувати ціни і податки на тютюнові вироби, обмежувати продаж тютюну неповнолітнім, проводити антитютюнові інформаційні кампанії, розміщувати інформацію про шкоду паління на пачках сигарет, обмежувати рекламу тютюну і паління в громадських місцях.
    Слід зазначити, що не існує безпечного рівня куріння. Навіть серед тих, хто викурює всього декілька сигарет в день або курить не затягуючись, стан здоров’я помітно гірший, ніж у ти хто не курить. Дослідження показують, що скорочення кількості викурюваних сигарет не приводить до істотного зниження негативних наслідків куріння, також, як і перехід на так звані «легкі сигарети» або інші види тютюнових виробів.
    Лише повне припинення куріння сприятливо впливає на здоров’я: ризик пов’язаних із курінням захворювань знижується, полегшується перебіг багатьох захворювань і підвищується ефективність їх лікування. Припинення куріння виправдано при будь-якому стані здоров’я, при будь-якому стажі та інтенсивності куріння.
    Тим, хто сьогодні курить бажаємо замислитися над тим, про що ми розповіли та зробити вірний вибір - відмовитися від згубної звички.

    Переглядів: 1010 | Додав: Eclipse | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: