П`ятниця, 19.04.2024, 07:46
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2014 » Березень » 31 » Аутизм у дітей: що повинні знати батьки
    10:59
    Аутизм у дітей: що повинні знати батьки
    АутизмАутизм – це порушення в загальному розвитку дітей, яке виникає через розлади розвитку головного мозку. Батьки повинні знати основні симптоми, за якими можна судити про аутизмі у дітей. Якщо дитина не здатна утримати тривалого контакту “очі в очі”, якщо він не реагує на своє ім’я, якщо малюк не може привернути увагу до себе словом або жестом, якщо він ніколи не просить про допомогу і не намагається поділитися чимось, то цілком ймовірно, що у такої дитини – аутизм. Крім цього, діти – аутисти, сприймають людину в якості неживого предмета, відрізняються нетовариськістю, обмеженими інтересами і повторюють діями.
    Проблема дитячого аутизму є досить актуальною, оскільки на сьогоднішній день у всьому світі налічується більше 66 млн. дітей, у яких виявлено аутизм. Причому, з кожним роком кількість малюків – аутистів зростає в середньому на 17%. Більшість фахівців стверджують, що дитячий аутизм виліковний, потрібно лише тільки вчасно звернутися за допомогою до кваліфікованих лікарів, які призначать адекватне лікування.
    Дуже часто трапляється так, що почувши діагноз «аутизм у дитини», батьки просто не знають до кого звертатися за допомогою. Якщо ви помітили відхилення в розвитку дитини, то в такому випадку необхідно негайно показати дитину до психіатра, який обстежує малюка і поставить діагноз. Крім цього, батьки повинні знати, що допомогти дітям з аутизмом можуть корекційні педагоги та логопеди, спеціальні дошкільні та шкільні установи для дітей-аутистів, а також фонди допомоги дітям-аутистам. Найголовніше, що повинні знати і пам’ятати батьки дітей з аутизмом, так це те, що діагноз «аутизм у дитини» – це не вирок, оскільки своєчасна постановка діагнозу і призначення адекватного лікування допоможуть впоратися з проблемою в найкоротші терміни. Дитину з синдромом аутизму не можна ізолювати від суспільства. Такі діти не повинні відчувати нестачі в спілкуванні з однолітками.
    Крок перший – обстеження дитини та встановлення діагнозу
    Насамперед ви маєте добре розуміти суть проблем вашої дитини, те, чим обумовлені особливості її поведінки та розвитку. Загальною характеристикою дітей з аутизмом, синдромом Аспергера чи іншими розладами спектру аутизму (РСА) є порушення у сфері соціальних стосунків, розвитку мови та здатності використовувати її для спілкування з іншими, а також обмежена, стереотипна поведінка, коло зацікавлень та інтересів.
    Другий крок – Вам потрібен план допомоги дитині і команда фахівців
    Встановлення діагнозу є лише початком дороги. Завдання фахівців полягає не лише в обстеженні дитини, але й у тому, щоби на основі представленого вам діагностичного висновку запропонувати індивідуальну реабілітаційну програму, яка реально допоможе вашій дитині у розвитку. Сучасні методики реабілітації дозволяють досягти помітних успіхів, особливо якщо ці методики втілюються у ранньому віці. І саме для цього в усіх розвинених країнах функціонують програми Раннього Втручання, завданням яких є діагностування, рання реабілітація порушень розвитку та супровід сім’ї упродовж перших 3-6 років життя дитини.
    Третій крок – пошук сучасної, достовірної інформації
    Вам потрібно стати компетентними, освіченими батьками, які володіють сучасною інформацією про розлади спектру аутизму – тому читайте, читайте, читайте! Існують численні книги, інтернет-джерела, семінари і форуми для батьків. Існують, зрештою, фахівці, до яких ви можете звертатися з вашими запитаннями.
    Четвертий крок – вам треба налаштуватися на довгу дорогу
    Аутизм є проявом особливої будови головного мозку і наразі немає методів, які виліковують аутизм (повністю, стовідсотково усувають симптоми), попри те, що є методи, які допомагають більшою чи меншою мірою у кожному конкретному випадку. Тому вам потрібно усвідомити, що це довга дорога і треба налаштуватися не на «стометрівку», а на «марафон» тривалістю у життя…
    П’ятий крок – забезпечення медичної опіки
    Намагайтеся знайти для вашої дитини справді висококваліфікованих лікарів – дитячого психіатра, невролога, педіатра –ваша дитина потребує перебувати під надійним медичним наглядом.
    Шостий крок – Раннє Втручання – педагогічні та психологічні втручання
    Як уже згадувалося, у ранньому віці важливо забезпечити Раннє Втручання – комплекс реабілітаційних заходів, що реалізовується командою компетентних фахівців на основі сучасних методик допомоги дітям із розладами спектру аутизму.
    Сьомий крок – життя у сім’ї та у довколишньому світі
    Присутність дитини з аутизмом впливає на усіх членів сім’ї і на життя сім’ї загалом. Тому дуже важливо свідомо і мудро адаптувати життя сім’ї до присутності дитини з аутизмом, але також і адаптувати дитину з аутизмом до життя у сім’ї.
    Восьмий крок – освіта
    Кожна дитина з розладами спектру аутизму потребує і має право на якісну освіту. Йдеться як і про дошкільну, так і, безумовно, шкільну освіту. Щодо дошкільної освіти – дитина з РСА у більшості випадків може бути інтегрована у звичайний дитячий садочок. Та при важких поведінкових та когнітивних порушеннях може бути доцільним перебування дитини у спеціалізованих реабілітаційних групах для дітей із порушеннями розвитку.
    Дев’ятий крок – спілкування з іншими батьками дітей з РСА
    Вам часто може здаватися, що ви єдині, хто має таку особливу дитину. Проте це не так. Є багато інших сімей, які ідуть тією ж дорогою. Контакти з ними можуть стати дуже цінним ресурсом для сім’ї.
    Десятий крок – турбота про себе
    Цей крок, хоча і останній – дуже важливий. Не забудьте про себе! Пам’ятайте, вам знадобиться час на відпочинок і відновлення енергії, на те, щоби зачерпнути натхнення та мудрості. А вони вам так потрібні на цій дорозі! Тому віднайдіть час на те, щоб поповнювати свої ресурси – духовні, міжособисті, внутрішні…
    Переглядів: 538 | Додав: Eclipse | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *: