Понеділок, 22.01.2018, 09:08
Вітаю Вас Гість | RSS

Мій сайт

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    ЗРОБІТЬ ВАШІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ БІЛЬШ БЕЗПЕЧНИМИ

    Підтримуйте чистоту
    • Мийте руки перед тим, як брати продукти і готувати їжу.
    • Мийте руки після відвідування туалету.
    • Вимийте та продезінфікуйте усі поверхні і кухонне приладдя, яке використовується для приготування їжі.
    • Захищайте кухню і продукти харчування від комах, гризунів та інших тварин.
    Навіщо?
    Хоча більшість мікроорганізмів не викликають ніяких хвороб, все ж, багато з тих, що зустрічаються в ґрунті, воді та в організмі тварин і людини, є небезпечними. Вони передаються через рукостискання, господарські ганчірки і особливо через обробні дошки. Простий дотик здатен перенести їх у продукти і спричинити захворювання харчового походження.
    Добре прожарюйте або проварюйте продукти
    • Ретельно прожарюйте або проварюйте продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і морські продукти.
    • Доводьте такі страви, як супи і печеню до кипіння, щоб бути упевненими, що вони досягли 70оС. Рекомендовано використовувати термометр.
    • Під час приготування м'яса або птиці, їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими.
    • Ретельно підігрівайте приготовані продукти.
    Навіщо?
    При ретельній тепловій обробці гинуть практично усі небезпечні мікроорганізми. Відповідно до досліджень, приготування їжі при температурі 70оС допоможе зробити її більш безпечною для споживання. До харчових продуктів, на які необхідно звертати особливу увагу, належать: м'ясний фарш, м'ясні рулети, великі шматки м'яса і цілісні тушки птиці.
    Відокремлюйте сиру їжу від готової
    • Відокремлюйте сире м'ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів.
    • Для обробки сирих продуктів, користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками.
    • Зберігайте продукти в закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
    Навіщо?
    Сирі продукти, м’ясо, птиця і морські продукти та їх соки можуть містити небезпечні мікроорганізми, які можуть бути перенесені під час приготування і зберігання їжі на інші продукти.
    Зберігайте їжу при безпечній температурі
    • Не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години.
    • Охолоджуйте без затримки всі приготовані харчові продукти і ті, які швидко псуються (бажано нижче 5о С).
    • Зберігайте щойно приготовані страви гарячими (вище 60о С) аж до подачі на стіл.
    • Не зберігайте їжу занадто довго, навіть у холодильнику.
    • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
    Навіщо?
    При кімнатній температурі мікроорганізми можуть розмножуватись дуже швидко. При температурі нижче 5о С або вище 60о С процес їх розмноження сповільнюється або припиняється. Деякі небезпечні мікроорганізми все ж можуть розмножуватися і при температурі нижче 5о С.
    Використовуйте свіжі і незіпсовані продукти
    • Використовуйте чисту воду, або очищайте її.
    • Обирайте свіжі і незіпсовані продукти.
    • Обирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення їхньої безпеки, наприклад, пастеризоване молоко.
    • Мийте фрукти і овочі, особливо, якщо вони будуть вживатися в їжу сирими.
    • Не вживайте продукти після закінчення терміну придатності.
    Навіщо?
    Необроблені продукти, а також вода і лід, можуть містити небезпечні мікроорганізми і хімічні речовини. У зіпсованих або покритих пліснявою продуктах можуть утворюватися токсини. Ретельно відібрані і добре вимиті або очищені продукти є менш небезпечними для здоров'я.

    Знати – означає вміти попередити!