ЗРОБІТЬ ВАШІ ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ БІЛЬШ БЕЗПЕЧНИМИ
Підтримуйте чистоту
|
Навіщо?
Хоча більшість мікроорганізмів не викликають ніяких хвороб, все ж, багато з тих, що зустрічаються в ґрунті, воді та в організмі тварин і людини, є небезпечними. Вони передаються через рукостискання, господарські ганчірки і особливо через обробні дошки. Простий дотик здатен перенести їх у продукти і спричинити захворювання харчового походження. |
Добре прожарюйте або проварюйте продукти
|
Навіщо?
При ретельній тепловій обробці гинуть практично усі небезпечні мікроорганізми. Відповідно до досліджень, приготування їжі при температурі 70оС допоможе зробити її більш безпечною для споживання. До харчових продуктів, на які необхідно звертати особливу увагу, належать: м'ясний фарш, м'ясні рулети, великі шматки м'яса і цілісні тушки птиці. |
Відокремлюйте сиру їжу від готової
|
Навіщо?
Сирі продукти, м’ясо, птиця і морські продукти та їх соки можуть містити небезпечні мікроорганізми, які можуть бути перенесені під час приготування і зберігання їжі на інші продукти. |
Зберігайте їжу при безпечній температурі
|
Навіщо?
При кімнатній температурі мікроорганізми можуть розмножуватись дуже швидко. При температурі нижче 5о С або вище 60о С процес їх розмноження сповільнюється або припиняється. Деякі небезпечні мікроорганізми все ж можуть розмножуватися і при температурі нижче 5о С. |
Використовуйте свіжі і незіпсовані продукти
|
Навіщо?
Необроблені продукти, а також вода і лід, можуть містити небезпечні мікроорганізми і хімічні речовини. У зіпсованих або покритих пліснявою продуктах можуть утворюватися токсини. Ретельно відібрані і добре вимиті або очищені продукти є менш небезпечними для здоров'я. |